Foto: Vedal

Takhagen forsinker hundretusenvis av liter regnvann fra å nå avløpssystemet

Under tusenvis av planter som vokser i Økern Portals takhage finnes det løsninger som fordrøyer regnvann slik at det tar lengere tid før vannet når avløpssystemet. Takparken er et viktig virkemiddel for å redusere flomfaren i området.

– Takhagen på Økern Portal forsinker regnvann fra å nå avløpssystemet og er med på å redusere flomfaren i Økern-Løren området, sier Liv Opsahl i U.Reist som er bybonde og gartner i Økern Portals takhage.

Liv Opsahl på toppen av Økern Portal i det som er Nord-Europas største spiselige takhage.

Reduserer flomfaren i området

Hun forklarer at systemet som håndterer store vannmengder så langt har klart seg bra gjennom ekstremværet «Hans».

– Nå får vi virkelig kjenne på hvor viktig det er med grøntområder og løsninger for å håndtere overvann. Det har vært enorme mengder vann, særlig på mandag hvor ekstremværet «Hans» herjet som verst i Oslo, men dreneringssystemet har fungert bra så langt. Vi har ikke hatt noen utglidninger av masse, ras eller andre uønskede hendelser, sier Opsahl.

På den 7000 kvadratmeter store takhagen er det satt av om lag 5000 kvadratmeter til dyrking av frukt, urter og grønnsaker.

– På disse dyrkeområdene finnes det noe som kalles retensjonsmatter under jordlaget. Disse mattene lagrer og forsinker regnvannet fra å nå avløpssystemet i tillegg til det som lagres i selve jordlaget. Faktisk kan hver kvadratmeter med en slik matte holde hele 26 liter vann, sier Liv.

Rask hoderegning viser altså at takhagens retensjonsmatter kan magasinere hele 130 000 liter regnvann. I tillegg suger jordmassen til seg store nedbørsmengder som fordrøyes.

– I sum gjør dette takhagen til et viktig middel for å forsinke regnvann fra å nå avløpssystemet og er med på å hindre overvann, fortsetter bybonden.

Totalt kan takhagen magasinere og fordrøye en vannmengde tilsvarende nesten 20 tankbiler!

Dronefoto av Økern Portal og nærområdet. Fotografert i 2021 før blant annet hotellet Radisson Red var ferdigstilt.

Regnbed på bakkeplan og vannmagasiner under bygget

Opsahl legger til at vanningssystemet forstår at det nå er magasinert mye vann på taket, og at det derfor ikke vil vannes før plantene har brukt regnvannet for videre vekst.

– Retensjonsmattene er altså med på å gjøre takparken selvvannende. I tillegg til takets gode vannsystemer har vi regnbed på bakkeplan som er med å redusere faren for overvann. Og under bygget finnes det flere store fordrøyningstanker som lagrer og forsinker regnvann fra å nå avløpssystemet ytterligere. Disse løsningene er enormt viktig for å redusere flomfaren.

Økern Portal har i alt tre vannmagasiner som samlet har en kapasitet på hele 130 000 liter.

Plantene vil klare seg fint gjennom ekstremværet

Opsahl er ikke bekymret for de mange tusen plantene som vokser på taket.

– Så lenge ikke plantene står i vann skal de klare seg bra. Dyrkesesongen i år har vært god. Det var riktignok en tørr og kald vår, etterfulgt av en varm juni måned, men i juli har veksten virkelig skutt fart med både regn, sol og passe temperatur. Det gjør at vi nå leverer store mengder frukt, urter og grønnsaker til restaurantene i bygget.

Klikk her for å utforske tilbudene i Økern Portal.

Hun anbefaler alle å ta seg en tur oppom takhagen på Økern Portal.

– Her vil du finne strålende utsikt, løpebane, treningsapparater, bikuber, et meitemarkhotell og mange spiselige vekster. Faktisk er det Nord-Europas største spiselige takhage. Alt som vokser her kan puttes i munnen, avslutter Opsahl.

Takhagen på Økern Portal har mottatt flere utmerkelser for innovativ bruk av takarealer, deriblant DOGA-merket for design og arkitektur og Scandinavian Green Roof Award. I 2022 besøkte om lag 43 000 mennesker den unike takhagen.

Økern Portal har også et eget samdyrkelag der mennesker i alle aldre lærer og praktiserer urbant landbruk i høyden sammen med Liv. Ønsker du å bli med? Les mer om samdyrkelaget her.

Kanskje du også er interessert i disse sakene?

Les og se bilder: Førsteklassinger fra Teglverket skole åpnet meitemarkhotell på toppen av Økern Portal

Les og se bilder: Sjakk bygger bro mellom næringsliv og ungdom på Økern Portal

Se bilder og les saken: Åpnet Økern Portal med fantastisk nabolagsfest

Økern Portal er utviklet av Oslo Pensjonsforsikring som eier bygget.

Få oppdateringer om Økern Portal

Klikk her for å følge Økern Portal på Facebook 

Klikk her for å følge Økern Portal på Instagram

Om Økern Portal:

Økern Portal er til for både næring og nærmiljø. Her finner du spennende spisesteder og kaffebarer, treningssenter, grøntområder med leke- og treningsfasiliteter og andre tilbud. På toppen av bygget er Nord-Europas største spiselige takpark med bikuber, løpebane og tusenvis av spiselige vekster.

Klikk her for å utforske våre tilbud

Vil du vite mer om Økern Portal?