Foto: Vedal

Økern Portal tildeles Scandinavian Green Roof Award

Økern Portal ble 17. mars 2022 tildelt Scandinavian Green Roof Award. Prisen gis årlig til det beste grønne tak prosjektet i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Tildelingen ble annonsert av Henrik Aspegren, Styreleder for Scandinavian Green Infrastructure Association. Juryen var entydig i sin vurdering.

– Økern Portal skiller seg klart ut som vinneren med hensyn til kvalitet og oppfyllelse av vurderingskriteriene: biologisk mangfold, økologisk bærekraft, overvannshåndtering og klimatilpasning, innovativ design, verdi som oppholdsarealer og biophilic design kvalitet, sier Aspegren.

Det er Oslo Pensjonsforsikring AS (OPF) som eier Økern Portal.

Forvaltningsdirektør i OPF, Richard Groven, forklarer at visjonen for prosjektet er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø, og at taket er kanskje det fremste eksempelet på dette.

– Taket på Økern Portal er Nord-Europas største spiselige takpark. Alt som vokser i takparken kan puttes i munnen, og alle er velkommen. Jeg vil takke våre samarbeidspartnere som har vært med på å skape denne fantastiske plassen, sier Groven.

Taket måler om lag 7 000 kvadratmeter og inneholder blant annet løpebane, tuftepark og bikuber. Det er satt av hele 5 000 kvadratmeter til dyrking av frukt, urter og grønnsaker.

– Spisestedene i bygget benytter seg av råvarene fra takhagen, og vi har et eget samdyrkelag der lokalbefolkningen inviteres til å lære om urbant landbruk i høyden. Tilbudet har vært særdeles populært, fortsetter Groven, og legger til at taket har en viktig funksjon knyttet til å fordrøye regnvann, noe som minimerer faren for flom.

Les og se bilder: Dyrker urter og grønnsaker på toppen av Økern Portal 

Scandinavian Green Roof Prize ble initiert i Malmö kommune i år 2000 i forbindelse med etablering av Scandinavian Green Roof Institute. Siden, har prisen blitt tildelt prosjekter som bruker takarealer på innovativt vis.

Daglig leder Andreas Capjon i U.reist AS, som har utviklet konseptet for den spiselige takhagen og drifter matdyrkingen og møtevirksomhet, hyller Oslo Pensjonsforsikring for å tenke nytt om takets funksjon.

– Taket på Økern Portal er fremtidens tak fordi det åpner for at folk kan benytte det som en grønn og fruktbar lunge i byen, der de kan møtes og dyrke mat, felles interesser og samhold. Vi takker OPF som har turt å gå foran og bestille et fyrtårnsprosjekt, som viser alle at taket kan være en ekstra etasje der det skapes verdier!

Landskaparkitektkontoret LARK har lagt sitt tydelig preg på prosjektet. Kjersti E. Tofte, Landkapsarkitekt MNAL berømmer Oslo Pensjonsforsikring.

–  Vi er veldig stolte over å ha fått utforme dette taket, og det hadde ikke gått uten et godt samarbeid med alle involverte parter og fag. OPF må berømmes for tørre å sikte høyt, og være så standhaftig i sin visjon at det har gjort Økern Portal et foregangsprosjekt for fremtidens bygg.

Det er Supertanker står bak ideen om en spiselig takhage, mens Dark Design Group ved DARK Arkitekter og Lark Landskap har stått bak arkitekturen og utformingen av takparken. Newsec og U-Reist har sammen med Stema Rådgivning og Vedal vært sentrale for å sikre et godt sluttresultat med en bærekraftig driftsmodell.

Prisen vil overleveres fysisk ved et arrangement på Økern Portals grønne tak senere i år. I tillegg til Scandinavian Green Roof Prize ble takhagen tildelt DOGA-merket onsdag 16. mars i år.

Se oversikten over tilbud i Økern Portal.


Les og se bilder: Åpnet Økern Portal med fantastisk nabolagsfest

Få oppdateringer om Økern Portal

Klikk her for å følge Økern Portal på Facebook 

Klikk her for å følge Økern Portal på Instagram


Verdt å vite om Økern Portal:

Nord-Europas største spiselige takhage vokser frem på toppen av bygget

På toppen av bygget vokser Nord-Europas største spiselige takhage frem. Den er åpen for alle og fungerer som en utmerket plass for å ta seg en pause i arbeidshverdagen med utsikt over Oslo i alle retninger. Her settes det også av store arealer for å dyrke grønnsaker som brukes i restaurantene.
Se innslag fra God Morgen Norge om det unike taket her.

Unikt restauranttilbud til glede for alle

I Økern Portal finner du et mangfold av spisesteder og kaffebarer som serverer mat for enhver smak. Menyene er utviklet av tidligere landslagskokk Idunn Nilsen i samarbeid med kjøkkensjefene.

Ler mer om spisestedene her.

Sterk miljøprofil med BREEAM-NOR Excellent, energiklasse A og innovativ energiløsning:

Økern Portal er det første store byggeprosjektet hvor resirkulert aluminium utgjør fasadens hovedelement. Bygget kan skilte med både energiklasse A, bærekrafts-sertifiseringen BREEAM-NOR Excellent og en innovativ energiløsning.

Se video og les mer om den bærekraftige fasaden.

Les om den supermoderne energiløsningen her.

Smart teknologi reduserer energiforbruk, øker komfort og gir innsikt om hvordan arealer utnyttes:

Økern Portal er et smartbygg. Det er etablert en omfattende og fleksibel teknisk infrastruktur med fremtidsrettet teknologi.

Alle tekniske anlegg og systemer som varmeanlegg, kjøleanlegg, ventilasjon og lysstyring i bygget er integrerte slik at de samspiller for å redusere energiforbruket og øke komforten for brukerne av bygget. For leietakere på Økern Portal betyr dette også økt innsikt i hvordan arealene utnyttes av medarbeidere – det kan bli et viktig verktøy for å tilpasse arbeidsplassen på best mulig vis.

Norges første Radisson Red Hotell:

Vegg-i-vegg kommer Norges første Radisson Red Hotell. Det åpner sommeren 2022 og vil bestå av over 200 rom, samt et konferansesenter med panoramautsikt over hovedstaden.

Klikk her for å lese mer om hotellet.

Vil du vite mer om Økern Portal?