Elever ved Teglverket skole åpnet meitemarkhotell på Økern Portal

Åpnet meitemarkhotell på toppen av Økern Portal

– Hurra! Meitemarkhotellet er endelig åpnet, jubler bybonde og gartner på Økern Portal, Liv Opsahl. Sammen med 45 førsteklassinger fra Teglverket skole åpnet hun den nye attraksjonen mandag 13.06.2022.

Liv Opsahl ivaretar taket på Økern Portal

Liv Opsahl er bybonde og gartneren som ivaretar takhagen på Økern Portal. Her avbildet med det nye meitemarkhotellet i ryggen.

På toppen av Økern Portal er Nord-Europas største spiselige takhage. Her finnes det tusenvis av spiselige planter, bikuber, treningsapparater, løpebane og nå et eget «hotell» der meitemark skal få boltre seg i matrester for å danne næringsrik jord til resten av plantene på taket.

Dronefoto av takparken. Foto: Vedal

Om lag 45 førsteklassinger fra Teglverket skole var invitert opp i høyden for å introdusere de første meitemarkene for sitt nye hjem.

Førsteklassinger fra Teglverket skole åpnet meitemarkhotellet

– Barna syntes det var veldig spennende! Det var gøy å holde meitemarken og flere syntes det var litt rart at bæsjen er så viktig for jorda, sier Karoline Madsen som er naturfagslærer ved Teglverket skole.

Karoline Madsen følte seg heldig som fikk være med på å åpne den nye attraksjonen.

Naturfagslæreren syntes det er fantastisk at takhagen brukes som en læringsarena for både barn og voksne.

– Skal vi helt opp ditt – på taket?, spurte barna på vei hit. Det syntes mange var tøft, og jeg tenker det er en stor verdi at barna får se, føle og ta på – det tror jeg lærer dem utrolig mye! Også er det gøy at det finnes i nabolaget deres, sier Madsen som selv er bosatt på Løren.

Førsteklassingene syntes det var morsomt å utforske taket.

Inviterer flere skoler og barnehager til takhagen

Visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Liv Opsahl mener takhagen er et godt eksempel på dette. I tiden fremover vil hun ha omvisning for flere barnehager og skoler.

– Det er utrolig hyggelig og givende å lære bybarn om dyrking, planter og natur. Meitemarkhotellet har to vinduer hvor barna kan titte inn og se hvordan marken arbeider med jorda. Det lærer dem om sirkulære kretsløp – at kompost og matrester kan skape næringsrik jord som er viktig for å lage nye grønnsaker, sier Opsahl som arbeider i U.Reist som ivaretar takhagen.

Barn ser inn i meitemarkhotellet gjennom et vindu.

– Tittei meitemark, sier en av førsteklassingene ved Teglverket skole.

På taket er det satt av egne områder til Økern Portals samdyrkelag, der lokalbefolkningen i Økern-Løren området driver urbant landbruk i høyden sammen med Opsahl. I tillegg har byggets mange spisesteder egne områder hvor frukt, urter og grønnsaker dyrkes før de fraktes noen etasjer ned og havner på tallerken.

– Takhagen er veldig populær, og samdyrkelaget går veldig bra. Jeg tror mange syntes det både er sosialt, lærerikt og spesielt at det dyrkes så mye her oppe på toppen av Økern Portal, sier Opsahl.

Hun forteller at i tillegg til det nyåpnede meitemarkhotellet har Økern Portal en maskin som forvandler matrester fra byggets spisesteder til kompostpulver.

Se tilbud og åpningstider i Økern Portal

Har laget 100 meitemarkhotell

Nederlenderen Rowin Snijder har bygget meitemarkhotellet for hånd. Han forklarer at han har arbeidet med dette i ti år og skapt om lag 100 slike, fire av hans meitemarkhotell er å finne i Oslo.

Rowin Snijder har bygget meitemarkhotellet for hånd.

– Målet er å knytte urbane mennesker sammen med natur, kompostering og dyrking. Å skape en større forståelse, bevissthet og respekt for at matavfallet vårt bør brukes fornuftig, og ikke brennes.

Snijder forklarer at meitemarken vil være i kompostbingen året rundt, og at «hotellet» på Økern Portal måtte isoleres ekstra for å kunne takle vinterkulden.

Takparken på Økern Portal er Nord-Europas største spiselige takhage.

Han er imponert over takhagen på Økern Portal.

– At man har bygget et «community» med dyrkelaget liker jeg veldig godt. Selve taket er imponerende med masse spennende planter, og jeg liker at taket har flere nivåer, ulike høyder, med ulike funksjoner – det gjør at det oppleves som veldig stort, sier Snijder som anbefaler alle å ta turen til Nord-Europas største spiselige takhage på toppen av Økern Portal.

Takparken på Økern Portal er åpen for alle, og mottok nylig DOGA-prisen for design og arkitektur og ble kåret til Skandinavias mest nyskapende grønne tak av Scandinavian Green Roof Award.

Klikk her for å se våre tilbud og åpningstider.

Les og se bilder: Åpnet Økern Portal med fantastisk nabolagsfest

Les også: Radisson Red åpner dørene 15. juli

Les og se bilder fra samdyrkelaget på Økern Portal


Få oppdateringer om Økern Portal

Klikk her for å følge Økern Portal på Facebook 

Klikk her for å følge Økern Portal på Instagram

Vil du vite mer om Økern Portal?