Foto: Vedal

Taket på Økern Portal er vinterstengt – åpner igjen våren 2023

Det frodige og levende taket på Økern Portal har nå gått i vinterdvale. Vi gleder oss til å ønske velkommen igjen på taket, våren 2023.

Taket på Økern Portal består av løpebane, treningsapparater, benker og sitteplasser. Bikuber og hundrevis av spiselige vekster sørger for at det syder av liv i Nord-Europas største spiselige takhage på sommerhalvåret. Når temperaturen stiger og det er lunsjtid, fylles ikke minst taket opp av soltørste mennesker fra Økern Portals mange kontorer.

2022: En minneverdig tak-sommer

– Med mye pent vær gjennom sommeren 2022, ble taket flittig brukt av de som jobber i bygget. I tillegg til at mange tok med lunsjen sin på taket, ble det fortært en hel del is her oppe mellom mai og august, sier Linn Roer, eiendomssjef ved Økern Portal.

I tillegg ble det holdt flere arrangementer på taket, til glede for både leietakere og nærmiljø.

I juni åpnet for eksempel 45 førsteklassinger, sammen med bybonde og gartner på Økern Portal, Liv Opsahl, takets meitemarkhotell. Året rundt jobber meitemarken for å sikre næringsrik jord til takets mange planter, urter og grønnsaker.

– Å arrangere slike dager til glede og læring for barnehager og skoler i nærmiljøet vårt, er noe vi særlig gleder oss til å fortsette med i 2023, sier Opsahl, som for øvrig er svært fornøyd med resultatene av årets takdyrking.

– Gjennom sommeren har medlemmene i samdyrkelaget dyrket frem store mengder spiselige planter, med gule bringebær og knutekål blant favorittene. Jeg ser veldig frem til å fortsette det urbane landbruket på toppen av Økern Portal til våren igjen.

I juni holdt også Økern Portals treningssenter, Studio Jobbsprek, treninger på taket. Medlem eller ei – to ganger i uken kunne alle som ønsket bli med på gratis, utendørs treningsøkt.

I august arrangerte Bondens marked Matstreif på taket. Her fikk gjestene servert flotte retter av Kristoffer Westvik Lofnes, som vant OL-gull i kokkekunst i 2020. På underholdningssiden deltok også OL-mester i roing, Olav Tufte.

Også biene flyttet inn på taket av Økern Portal i 2022.

– Vi samarbeider med Bijobben som er et initiativ fra Frelsesarmeen. Kort fortalt er det en sosial treningsarena der de som trenger et friminutt fra rusen får oppleve mestring og smake på arbeidslivet som birøktere. Bier er utrolig viktig og honningen er høyt verdsatt og meget etterspurt, sier Opsahl.

I kveldssol og med utsikt over Oslo-fjorden holdt også en av portalens leietakere sommerfesten sin på taket.

Ikke minst fikk taket æren av å være lokale for et bryllup, hvor brudepar og gjester danset seg gjennom sommerkvelden, høyt over byen.

Åpner på ny til våren

For å til enhver tid kunne sørge for at ferdsel på taket er trygt, stenges tilgangen til taket på høsten. Av sikkerhetsmessige årsaker vil taket forbli stengt for publikum gjennom vinteren.

– Når våren kommer, gleder vi oss til å ønske nærmiljøet og alle portalens leietakere velkommen tilbake, til sol, pustepauser, arbeidsmøter, medbrakt lunsj og arrangementer på taket, sier Roer.

Kort om takparken på Økern Portal

  • Taket måler 7000 kvadratmeter, hvor det kan dyrkes frukt, urter og grønnsaker på hele 5000 kvadratmeter. Disse arealene for urbant landbruk gjør taket til Nord-Europas største spiselige takpark.
  • Spisestedene i Økern Portal benytter råvarer som dyrkes frem på taket.
  • Alle matrester fra spisestedene går inn i en komposteringsmaskin som lager næringsrikt kompostpulver – som igjen får frukt, urter og grønnsaker til å vokse.
  • Beboere i nærmiljøet inviteres til å dyrke grønnsaker og lære om urbant landbruk i takparken.
  • Taket er også en arena for å lære barn og unge om landbruk. Nærliggende skoler og barnehager inviteres med på taket for en spennende og annerledes dag.
  • Taket fanger opp og lagrer regnvann, noe som er med på å forhindre faren for flom.
  • Det nyskapende taket har fått flere utmerkelser og annerkjennelser, blant annet DOGA-merket og Scandinavian Green Roof Award.
  • Taket driftes av U.Reist.

Se oversikten over tilbud i Økern Portal.


Les også: Sjakk bygger bro mellom næringsliv og ungdom på Økern Portal

Les og se bilder: Åpnet Økern Portal med fantastisk nabolagsfest

Få oppdateringer om Økern Portal

Klikk her for å følge Økern Portal på Facebook 

Klikk her for å følge Økern Portal på Instagram

Vil du vite mer om Økern Portal?