Dyrker urter og grønnsaker på toppen av Økern Portal

Samdyrkelaget på Økern Portal er i gang. Se bilder og les om urbant landbruk i Nord-Europas største spiselige takhage.

Utforsk bygget

Se vår interaktive oversikt for ØkernPortal, grunnleggende arealbeskrivelser og eksempel på etasjeplan.

Last ned prospekt

På toppen av Økern Portal finner du Nord-Europas største spiselige takhage. Den består av hundrevis av spiselige vekster, løpebane og treningsapparater, meitemarkhotell og bikuber.

På taket er det løpebane og treningsapparater.

Takhagen er åpen for allmennheten, og medlemmene av dyrkelaget er allerede i gang med å så frø og stelle plantene.

– Med samdyrkelaget får mennesker med eller uten grønne fingre være med meg opp i høyden og dyrke grønnsaker og urter på toppen av Økern Portal, innleder bybonde Liv Opsahl.

Hun er ansvarlig for dyrking og stell av planter på taket av næringsbygget.

– Det er ganske spesielt at man kan dyrke her oppe over tiende etasje av bygget, fortsetter bybonden.

Opsahl forklarer at samdyrkelaget har noen få ledige plasser igjen. For å bli med kan man gå inn her.

– Medlemmene i samdyrkelaget har vært ivrige, og syntes det er veldig stas. Mange bor rundt i området, og flere har stått på ventelister for parsellhager i lang tid, sier Opsahl.

Følg oss på Facebook og Instagram for å få nyttig informasjon om Økern Portal.

Anders Blegeberg syntes det er spennende å lære om dyrking og planter – høyt over bakken, i byen, på toppen av Økern Portal:

– Jeg bor et par hundre meter fra Økern Portal, og syntes det er fantastisk at man utnytter takarealet på denne måten. Her kan vi lære om planter og dyrking, ha det sosialt, nyte utsikten, eller ta en treningsøkt i høyden. Spesielt gøy er det at taket kan bli en læringsarena for barn og unge. Vi trenger kunnskap og engasjement rundt bærekraftig, kortreist og sunn matproduksjon, smiler Anders som jobber på WANG ung Oslo og WANG Toppidrett.

Anders Blegeberg

Barnehager og skoler inviteres opp til taket

Skoler og barnehager skal få erfare og lære om planter, dyrking og urbant landbruk på toppen av Økern Portal.

– Planen er å lage en interaktiv rebusløype der besøkende kan skanne QR-koder med mobil eller nettbrett for å få opp informasjon og løse oppgaver, sier Opsahl.

Pilhyttene er til for barna. Her kan man finne sukkererter og markjordbær.

Taket har også sitteplasser der det er fint å slappe av i sola.

Bybonden forteller at spisestedene i Økern Portal vil bruke økologiske grønnsaker fra taket.

– Det er satt av et eget område for dyrking til spisestedene. Vi skal også ha innendørsdyrking slik at vi kan levere urter og grønnsaker til spisestedene gjennom hele året, sier hun.

Les mer om spisestedene i Økern Portal her.

Den sirkulære tankegangen står sentralt:

– Alt matavfallet fra spisestedene går inn i en komposteringsmaskin. I løpet av 30 timer forvandles matavfallet til næringsrikt kompostpulver som vi skal bruke til gjødsel. Det er et strålende eksempel på et sirkulært kretsløp, sier Opsahl.

Bikuber og Bijobben

Det kommer også bikuber til taket.

– Vi samarbeider med Bijobben som er et initiativ fra Frelsesarmeen. Kort fortalt er det en sosial treningsarena der de som trenger et friminutt fra rusen får oppleve mestring og smake på arbeidslivet som birøktere. Bier er utrolig viktig og honningen er høyt verdsatt og meget etterspurt, sier Opsahl.

Hun forteller at det også kommer et meitemarkhotell og en egen hage med historiske norske planter om kort tid:

– Meitemarkhotellet viser hvordan meitemarken komposterer og arbeider med jorda. Meitemarken er utrolig viktig for å få god jord, sier hun, og fortsetter:

– Vi skal også få på plass et eget område som vi kaller Noahs park. Her finner man planter som har gått av moten, men som vi brukte masse av i Norge før. Norge var eksempelvis stor-eksportør av karve på 1800-tallet. Vi får tilsendt de historiske vekstene fra Norsk institutt for bioøkonomi og foreningen KVANN som jobber for å ivareta gamle norske nytteplanter, sier Opsahl som gleder seg til å ta imot besøkende når taket åpner for allmenheten til høsten.

Følg oss på Facebook og Instagram for å få nyttig informasjon om Økern Portal.

Se bilder og les: Sør-Koreas ambassadør besøkte Økern Portal

Les også: Treningssenteret Studio Jobbsprek åpner i Økern Portal


Verdt å vite om Økern Portal:

Nord-Europas største spiselige takhage vokser frem på toppen av bygget

På toppen av bygget vokser Nord-Europas største spiselige takhage frem. Den er åpen for alle og fungerer som en utmerket plass for å ta seg en pause i arbeidshverdagen med utsikt over Oslo i alle retninger. Her settes det også av store arealer for å dyrke grønnsaker som brukes i restaurantene.
Se innslag fra God Morgen Norge om det unike taket her.

Illustrasjon av Økern Portal sett fra himmelen.

Unikt restauranttilbud til glede for alle

I Økern Portal åpner ni unike spisesteder og kaffebarer som vil servere mat for enhver smak. Menyene er utviklet av tidligere landslagskokk Idunn Nilsen i samarbeid med kjøkkensjefene.

Ler mer om spisestedene her.

Sterk miljøprofil med BREEAM-NOR Excellent, energiklasse A og innovativ energiløsning:

Økern Portal er det første store byggeprosjektet hvor resirkulert aluminium utgjør fasadens hovedelement. Bygget kan skilte med både energiklasse A, bærekrafts-sertifiseringen BREEAM-NOR Excellent og en innovativ energiløsning.

Se video og les mer om den bærekraftige fasaden.

Les om den supermoderne energiløsningen her.

Smart teknologi reduserer energiforbruk, øker komfort og gir innsikt om hvordan arealer utnyttes:

Økern Portal er et smartbygg. Det er etablert en omfattende og fleksibel teknisk infrastruktur med fremtidsrettet teknologi.

Alle tekniske anlegg og systemer som varmeanlegg, kjøleanlegg, ventilasjon og lysstyring i bygget er integrerte slik at de samspiller for å redusere energiforbruket og øke komforten for brukerne av bygget. For leietakere på Økern Portal betyr dette også økt innsikt i hvordan arealene utnyttes av medarbeidere – det kan bli et viktig verktøy for å tilpasse arbeidsplassen på best mulig vis.

Norges første Radisson Red Hotell:

Vegg-i-vegg kommer Norges første Radisson Red Hotell. Det åpner sommeren 2022 og vil bestå av over 200 rom, samt et konferansesenter med panoramautsikt over hovedstaden.

Næringsbygget Økern Portal

Klikk her for å lese mer om hotellet.

Last ned prospekt for Økern Portal.

Vil du vite mer om Økern Portal?