Vedal Entreprenør overrekker nøkkelkort til Oslo Pensjonsforsikring som eier Økern Portal

Over 27.000 kvadratmeter er ferdigstilt

Fremdriften i det som trolig er fastlands Norges største og mest kompliserte byggeprosjekt går så det suser. Nå er over 27.000 kvadratmeter overlevert fra Vedal Entreprenør til byggherre Oslo Pensjonsforsikring.

Utforsk bygget

Se vår interaktive oversikt for ØkernPortal, grunnleggende arealbeskrivelser og eksempel på etasjeplan.

Last ned prospekt

– Vi gleder oss nå til at Telia flytter inn i 2021 og at resten av bygget ferdigstilles i løpet av tredje kvartal 2021. Jeg vil rette en stor takk til alle involverte, innleder eiendomssjef i Oslo Pensjonsforsikring, Richard Groven.

I starten av desember fikk representanter fra Oslo Pensjonsforsikring, Vedal Entreprenør og Stema Rådgivning en omvisning i Telias lokaler som er ferdigstilt. Seansen var ledet av prosjektleder Torstein Blumer i Vedal Entreprenør.

– Dette er en stor milepæl. Vi er utrolig stolte over å ha overlevert Telias lokaler i henhold til planen, sier Blumer.

Som prosjektleder for Vedal Entreprenør har han hatt en nøkkelrolle for fremdriften i byggingen av Økern Portal. Næringsbygget består av om lag 55.000 kvadratmeter kontorareal. I tillegg skal Norges første Radisson Red hotell reises vegg-i-vegg. Dette gjør at prosjektet totalt omfatter nær 80.000 kvadratmeter med kontorlokaler, hotell, konferansesenter, spisesteder, treningssenter og ulike servicetilbud.

Næringsbygget Økern Portal

– Dette er helt klart det mest ambisiøse prosjektet vi har vært med på, og kanskje det mest spektakulære vi noen gang vil arbeide med. Det er nyskapende på så mange områder og det har blitt kjørt flere parallelle prosesser underveis. At vi har overlevert bygget i henhold til tidsplanen er derfor noe vi er meget, meget, stolt over, fortsetter Blumer.

Han forteller at det tok to dager før han faktisk innså hvilken milepæl prosjektet nå har oppnådd.

– Jeg satt i bilen og ble rørt til tårer over innsatsen så mange mennesker har lagt ned for å komme ditt vi er i dag. Det er fortsatt mye som gjenstår, men det var en fantastisk følelse jeg fikk da jeg faktisk innså at vi klarte å levere i henhold til tidsplanen, forteller Blumer.

– Torstein har sammen med sitt team vært en fantastisk og entusiastisk prosjektleder for et grensesprengende prosjekt i en krevende tid. Jeg vil også fremheve våre rådgivere i Stema og Newsec som har vært helt avgjørende for at prosjektet er i rute både tidsmessig og økonomisk. Sammen setter vi en ny standard for næringsbygg i Norge, sier Groven.

Når Telia flytter inn på nyåret vil også deler av uteområdene åpnes opp for allmennheten.

Les: Derfor flytter Telia til Økern Portal

I tillegg til Telia er det klart at Digitaliseringsdirektoratet, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, treningssenteret Studio Jobbsprek, kontorhotellet Tribe og Radisson Red, med over 200 rom, kommer til Økern Portal.

Det er fortsatt mulig å sikre seg kontorlokaler i Økern Portal fra 1000 – 13000 kvadratmeter på store plan. Noen lokaler til servicetilbud er også tilgjengelig. Last ned prospekt her.

Økern Portal

Bygger for fremtidens arbeidsformer

Groven er sikker på at både nærmiljøet og virksomhetene vil trives i Økern Portal.

– Økern Portal vil være et fantastisk sted å arbeide. Mange moderne løsninger som legger til rette for fremtidens arbeidsformer gjør at virksomheter vil trives i Økern Portal. Samtidig håper vi at nærmiljøet vil sette pris på nye grøntområder, parsellhager, treningsfasiliteter, petanque-anlegg og spennende spisesteder. Visjonen er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø, forklarer Richard Groven i Oslo Pensjonsforsikring.

Han støttes av Blumer som mener det vil være en helt annen atmosfære rundt Økern Portal enn hvilket som helst annet kontorbygg.

– Store grøntområder som åpnes for allmennheten gjør at det blir en levende plass med et pulserende byliv der virksomheter vil trives. Oslo Pensjonsforsikring setter med Økern Portal en ny standard for fremtidens arbeidsplass.

Han håper leietakerne vil ta stolthet i å arbeide i et bygg som har stilt strenge krav til bærekraft.

– Vi har klart å redusere utslipp med 33 prosent i forhold til et referansebygg. Den sirkulære tankegangen har vært gjennomgående i alle typer valg i prosjektet. Eksempelvis er tepper laget av resirkulert fiskegarn, i fasadens bærende oppbygging er det for første gang brukt resirkulert aluminium og på toppen av bygget kommer det en fantastisk park der det skal dyrkes frukt, grønnsaker og urter. Takparken bidrar til å styrke biologisk mangfold, er publikumsvennlig og nyttig når det kommer mye regn på kort tid. Da fungerer taket som en svamp som suger til seg vann, noe som reduserer flomfare, sier Blumer som gleder seg til at virksomhetene og nærmiljøet vil fylle Økern Portal i 2021.

Se video: Økern Portal blir kledd i resirkulert aluminium

Les: Taket på Økern Portal ga mersmak – Statsråd Olaug Bollestad besøkte takparken på Økern Portal

Les: Fortsatt ledige kontorlokaler i Økern Portal

Har løst flere utfordringer underveis

Prosjektlederen forklarer at det underveis har dukket opp flere utfordringer, også før utbruddet av korona pandemien.

– Det oppstår alltid uforutsette ting – særlig i et så ambisiøst og nytenkende prosjekt. Det var eksempelvis utfordringer i starten knyttet til sprenging fordi Lørentunellen går under bygget. Her måtte vi gjøre grundige undersøkelser for å forsikre oss om at sprengingen kunne gjennomføres på en sikker måte, sier Blumer og fortsetter:

– Så kan man jo også trekke frem det helt spesielle bæresystemet som består av over 3200 unike søyler som hver er tilpasset og vinklet riktig. En av søylene var speilvendt. Det kan høres ut som en bagatell, men en liten feil i vinkelen kunne medført større feil på sikt. I tillegg kan man trekke frem den helt spesielle portalen som er ti meter høy og som spenner 30 meter. Her måtte vi bygge helt opp til syvende etasje før vi kunne fjerne de enorme bæresøylene som holdt portalen på plass før portalen var en selvbærende brokonstruksjon, forklarer Blumer.

Da pandemien traff landet i mars var prosjektet inne i en kritisk fase. Arbeidet med bæresystemet og fasaden skulle sluttføres, mens det innvendig arbeidet skulle påbegynnes.

– Det skulle vært en betydelig oppbemanning i mars. Isteden fikk vi en bemanningsdupp. Mange planlagte leveranser ble forsinket. Det gjorde at vi måtte tenke kreativt og fremskynde bestillinger, sier Blumer.

Han forklarer at det legges ned betydelig innsats for å forhindre spredning av smitte.

– Det gjøres flere tiltak som å dele ut god informasjon til alle involverte, påbud om munnbind, drive aktiv smittesporing og testing, samt å leie inn vektere for å minne om og sjekke at avstandsreglene ble overholdt. Dette er kritisk for fremdriften i prosjektet, avslutter Blumer.

Les: Hva betyr det å leie av Oslo Pensjonsforsikring?

Klikk her for å laste ned prospekt

Om Økern Portal:

  • Oslo Pensjonsforsikring AS eier og utvikler Økern Portal.
  • Om lag 3.000 mennesker vil arbeide i næringsbygget på totalt 80.000 kvadratmeter kontorarealer, hotell, bespisningstilbud, trening og øvrige servicetjenester.
  • Økern Portal skal sertifiseres til Breeam Excellent og er det første store byggeprosjektet hvor resirkulert skrapaluminium utgjør fasadens hovedelement.
  • Bygget vil være åpent for allmennheten med fasiliteter som en takpark med løpebane, bikuber og parsellhager, unike spisesteder og cafeer, park og lekearealer, treningssenter og tuftepark.
  • Vegg i vegg med Økern Portal kommer det første Radisson RED hotellet i Norge. Det åpner sommeren 2022 og vil bestå av over 200 rom, samt et konferansesenter med panoramautsikt over hovedstaden.
  • 4Service vil levere tjenester innen bespisning, drifte felles konferansesenter i bygget samt coworking-konseptet «Tribe».
  • Vedal Entreprenør er totalentreprenør for prosjektet og Newsec vil forvalte bygget.
  • Dark Design Group ved/ DARK Arkitekter, Lark Landskap, og Zinc interiør står bak arkitektur, utforming av landskap og takpark, samt interiør i alle fellesarealer og hos enkelte av leietakerne.
  • Malling & Co Næringsmegling står for utleie av bygget.

Vil du vite mer om Økern Portal?