Kontorlokaler som kan tilpasses nær alle ønsker og behov, og vindu fra gulv til tak. Selv de mest kritiske skal ha en utfordring å finne ting å klage på i Økern Portal.
«En god arbeidsplass bidrar til økt produktivitet»
Bjørg Eva Røssaak i Zinc er i ferd med å utvikle innsiden av et bygg som setter nye standarder. Som interiørarkitekt på Økern Portal sitter hun parat med et fantastisk rammeverk for dine fremtidige kontorer. Hun gleder seg til å bli kreativ sammen med leietakere som ønsker en konstruktiv og kreativ skaperprosess.
–Jeg har sjelden jobbet med et prosjekt der det er så lett å møte alle typer ønsker. Bygget kan deles både horisontalt og vertikalt, og vi kan skreddersy for nær sagt alle behov, sier Røssaak.
Muligheten til å skape noe nytt og spennende er tilstede for alle, uansett om leietager ønsker 500 kvadratmeter eller flere etasjer. Siden det ikke finnes noen fasit på hvordan fremtidens arbeidsplass ser ut, har arkitektene derfor valgt å prioritere valgfrihet. Røssaak presiserer at «først til mølla» er smart for å få tilgang til de beste og mest fleksible løsningene.
Hvordan bør arbeidsplassen være?
Åpne landskap har eksistert lenge. Aktivitetsbaserte landskap med fritt setevalg er en videreutvikling som har fått mye oppmerksomhet i senere tid – ikke udelt positiv. Noen frykter at de ikke får tilgang til den pulten eller det området der de foretrekker å jobbe, mens andre kan fort havne i miljø som enten er for stille, eller for støyende. Fordommene baserer seg ofte på feilantagelser, eller fordi lokalene ikke er tilpasset organisasjonen, arbeidstakerne og deres oppgaver.
Ifølge ekspertene i Mellomrom arkitekturpsykologi er det stor forskjell på gode og dårlige åpne landskap og løsninger for aktivitetsbaserte arbeidsplasser, og man må forstå organisasjonen og oppgavene de ulike ansatte og team skal utføre. Det handler det om å tilpasse arbeidsplassen etter organisasjonsstruktur, kultur og de arbeidsoppgavene de ulike ansatte og funksjoner skal gjøre.
– En god arbeidsplass bidrar til økt produktivitet gjennom brukertilpasset arkitektur som fremmer trivsel og effektivitet, sier Oddvar Skjeveland i Mellomrom på firmaets blogg.
God takhøyde med en jevn flat himling gjør det lyst og luftig.
Fantastiske lysforhold med vinduer som strekker seg fra gulv til tak.
«Gode arbeidsmiljø oppstår ikke tilfeldig»
Kontorløsninger
Fleksible og fremtidsrettede kontorlokaler som tilpasses din virksomhets behov.
Hvordan skape en god arbeidsplass
For å lykkes må det planlegges godt. Ut fra hvilke oppgaver som utføres kan man ha ulike soner for ulike typer oppgaver. Skal du samarbeide må gruppen god tilgang til grupperom, det må være stillesoner der man kan trekke seg tilbake og jobbe konsentrert, og soner for formelle og uformelle møter. Free seating trenger ikke bety at man ikke har en fast base, og åpent landskap trenger ikke bety støy og mangel på struktur. Mellomrom oppsummerer det viktigste punktene å ta hensyn til for å skape fremtidens arbeidsplasser slik:
- Tilpasning mellom bygg og bruker: Hvert enkelt tilfelle må vurdere hvilke oppgaver som skal gjøres, og hva som trengs for å gjøre disse på en best mulig måte.
- Endringsprosessen: Omleggingen må drøftes og informeres om underveis, for å sikre at alle er klare over hva og hvordan ting skal skje.
- Gode fysiske løsninger: Det må tilrettelegges for et godt og helsebringende klima. Her vil personlige preferanser spille inn, men noen faktorer er universelle, som god luft og god akustikk.
Gjør det rett fra starten
Gode arbeidsmiljø oppstår som oftest ikke tilfeldig. Derfor er det viktig å ha flere muligheter enn begrensninger. Siden Økern Portal er et helt nytt bygg og et helt nytt kontorlokale, er det også enklere å implementere en god, aktivitetsbasert arbeidsplass. Her er det ingen historikk som skaper ekstra utfordringer, kontorene kan tilpasses nøyaktig deres medarbeidere, deres oppgaver og arbeidsmetoder.
–I tillegg vil det være fellesområder med tilgang til fellestjenester og flere møte- og konferansefasiliteter. Vi håper også å skape samlingsplasser der leietagere kan finne sammen og skape synergier. Trivelige møteplasser gjør det lettere å skape sammen, sier Røssaak.
Lyse kontorer
Inne i selve kontorlokalene er hun særlig entusiastisk for en takhøyde på tre meter fri høyde, mange med en jevn flat himling, avhengig av utforming og ønske.
–Det gjør det lyst og luftig. Det skapes en helt egen visuell ro, der også luften blir bedre fordi den får sirkulere fritt. Vi får også fantastiske lysforhold med vinduer som strekker seg fra gulv til tak. Det er unikt å kunne ha lysforhold der man føler at man er ute, når man sitter inne.
At bygget også utformes med de beste metodene i forhold til energi og miljø gir også sunnere lokaler. Dette vil bidra positivt til trivsel og sykefravær, ikke minst i de mørkere tidene av året.
–Vi håper å kunne lage lokaler som gjør din virksomhet bedre, og ikke minst som bidrar positivt til din virksomhets omdømme, især med hensyn til bærekraft. Bygget skal være en viktig del av identiteten til firmaet, og ansatte skal trives, inspireres og faglig vokse, avslutter Røssaak.